Aktuelno

Kod socijalističkog pisanja se manje radi o geniju autora a više o zajednici kojoj se oni obraćaju

Osnove socijalističkog pisanja

Levičarsko pisanje je često karikaturno opisano na dva načina. Kao nepristupačno žargonsko pisanje opterećeno marksističkim jezikom za koji niko nema vremena da sluša, ili kao isuviše pojednostavljena propaganda.
Završna faza demilitarizacije po NATO željama

Demontaža vojske

Kao što znamo, jedan od glavnih zadataka ulaska „zapadnih eksperata“ na teritoriju SRJ nakon 5. oktobra bilo je pitanje „reformisanja vojske“, iste one vojske koja je samo godinu dana ranije pružila herojski otpor najmoćnijoj vojnoj sili u ljudskoj istoriji.
Zapadne demokratije protiv balkanskih ‘zlih ćudi’

Povodom presude Ratku Mladiću

Ako je ono što je Ratko Mladić učinio genocid, šta je onda ono što radi evropska i američka kolonijalna istorija? Koje 'Ujedinjene Nacije' će se baviti time?
Obezglavljena slika liberalnog građanstva

O jugoslovenskim partizanima i ideološkim prekodiranjima

Da se istorija ponavlja dva puta, prvi put kao tragedija, drugi put kao farsa – važilo je i za građansku ideju nacije južnih Slovena, Jugoslaviju. I monarhistička i titoistička Jugoslavija su imale svoja dva tragična završetka; u Drugom svetskom ratu, a onda tokom kapitalističke restauracije i ratova devedesetih, procesu farsičnom po tome što je tu država zapravo ratovala protiv same sebe. Svaku modernu tragediju, vidimo, nužno prati liberalno raskusuravanje i ideje tržišnog rešenja svakog političkog pitanja. Ono što je tragedija levice na ovim prostorima je što ona i dalje funkcioniše u ovoj senci koja zaklanja pogled na aktuelnu istorijsku konjukturu, ne bi li nekako izbegla da čemer tragedije i farse okusi u punom njenom obimu.
Ivana Milovanović

Svakodnevnica žena na severu Kosova i Metohije

Svakodnevni život stanovnika Kosova i Metohije, međutim, u društvenim naukama bio je zanemaren. Istoričari su skloni da proučavaju „dramatične“, „prelomne“ događaje, zbog čega mnogim ljudima prva asocijacija na Kosovo i Metohiju jesu upravo takvi događaji. Politikolozi takođe. Značajnijih antropoloških istraživanja nije bilo, a sociolozi su (bili) skloni proučavanju „krupnih društvenih problema“. Otuda ne iznenađuje zanemarenost svakodnevice, iako bi bilo pogrešno tvrditi da je reč o irelevantnoj temi za društvena istraživanja u navedenom prostornom okviru.
Kako opozicione organizacije deluju širom sveta – od Srbije, preko Egipta do Venecuele

Američka revolucija

U jednom televizijskom nastupu, nedavno preminuli Ugo Čavez optužio je ovu grupu da priprema državni udar, po instrukcijama Sjedinjenih Američkih Država. „U pitanju je meki udar“, rekao je on.
Analiza izbornih rezultata 2017.

Varijacije u strukturi naprednjačke hegemonije

Ova analiza se nadovezuje na teze koje smo postavili u dva dela teksta Srpski lonac. Predsednički izbori su, po našem mišljenju, upravo bili jedna vrsta preseka vladavine SNS-a.
Istorija razvoja SNS-a kroz razvoj kapitalizma u Srbiji

Srpski lonac

U tekstu koji sledi pokušaćemo da, prateći čitav lanac političkih događaja u procesu kapitalističke restauracije na ovim prostorima, analiziramo razvoj i uspon SNS-a, kao i sve one partikularne i specifične odlike ove istorijske situacije.
Stjuart Hol

Zaokret udesno

Krajem sedamdesetih, marksistički teoretičar Stjuart Hol pokušavao je teorijski i racionalno da analizira uzlet tačerizma u britanskoj politici. Čini se da nam je sličan poduhvat potreban i u lokalnoj varijanti „vučićizma“, ali da, po običaju, nema ko da ga izvede. Članak koji prenosimo je, inače, jedan od poslednjih primera konkretne analize konkretne situacije pre pada Berlinskog zida i potpunog uništenja socijalističkog projekta od II sv.r. naovamo.
  • 1
  • 2